Б Е О Г Р А Д...

 
 
 
 
 
 
 
 
     Beše nekad...u dvadesetom veku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
O kafani kao instituciji koja balansira na tankoj niti između veselja i tuge ispisane su mnoge pesme. Mnogi su sve potrošili uživajući u dobroj muzici. Bez dobrog pevača i orkestra nije se mogla zamisliti Beogradska kafana, između dva svetska rata. Uz dobar roštilj i poneki špricer ostajalo se do zore. Ove pesme podsećaju na kafanu i kafanski ambijent Starog Beograda.

Kafanske pesme starog Beograda.mp3

 
 
 
 
 
 
 
 
Скадарска улица, дужине око 500 метара, налази се у најстрожем центру Београда. Због близине Народног позоришта, ту су крајем 19. и почетком 20. века становали многи глумци. Уз глумце су наравно дошли и други уметници, песници, писци, сликари. Сама "Скадарлија" је краћа и протеже се од Булевара деспота Стефана до Улице Страхињића Бана. Иначе, према подацима из публикације "Београд и његове улице" Данила Радојевића (Туристичка штампа, 1966.) улица је тако именована 1872. године, а како се звала пре тога, не зна се. Познато је да глумци (вероватно због треме) не једу ништа пре представе. Прилика да се нешто презалогаји, а и попије, је управо после представе, када падне тензија и већ се ближи поноћ. Због тога су у Скадарлији никле многе кафане, неке од најстаријих у Београду. Ту су зоре дочекивали уметници који су ушли у историју српске културе: Ђура Јакшић, Добрица Милутиновић, ... У Скадарлији је неко време живео наш познати писац и сликар Момо Капор. Скадарлија је била слабо осветљена, поплочана калдрмом, како је то био обичај у турско доба. Тај старински изглед задржан је и данас, само је простор између камења заливен бетоном. Тако је и настао стих: „Ноћу, кад је ситни сат, идеш Скадарлијом, да поломиш врат!“ Иначе ту је певао Тома Здравковић, а ваљало би споменути и Дивну Костић и Олгу Јанчевецки које су певале у кафани Велика Скадарлија.

DEVET BISERA SKADARLIJE.mp3

 
 
 
 
 
 
ORKESTAR KOJI IMA BOJU,STIL ,DUŠU ČUVARI TRADICIJE : NO "SERBIJA",pod upravom Novice Stojimirovića (ovo ivođenje je uživo vizuelni prikaqz tehnički nije najbolji, korićen je delimično iz originalnog spota) sa instrumentalnim i vokalnim solistima, jubilarni koncert,povodom pet godina postojanja,rada ,KPC Petrovac na Mlavi. U Skadarliji kaldrma i objekti odišu boemskim životom i prohujalim vremenom ! Raja Djordjevic i gosp.Žile Jovanović dive se SKADARLIJI ,pevaju: "SKADRLIJO PESMO NAŠA". Gospodin sa harmonikom u spotu je Živadin Žile Jovanovic, autor mnogih lepih kompozicija uz koje su se mnoge generacije zabavljale, veselile, ženile,udavale,pa sve to i dan danas teče kao pre 50 godina.Evo jos jedne lepe kompozicije u nizu velikog Majstora !